Salt la meniul principal Salt la conținutul paginii

Recordul de râs, doborât în a patra zi de Festival de Film pentru Nevăzători

Voia bună a fost la ea acasă la cea de-a patra sesiune de proiecţii a Festivalului Naţional de Film pentru Nevăzători. Trei actori - profesionişti şi amatori, un regizor şi un scenarist au călcat pragul sălii de cinema Elvira Popescu, pentru a afla cum se desfăşoară un film accesibilizat şi pentru a le vorbi spectatorilor. Înainte de proiecţii, mai multe persoane, printre care şi jurnalişti, au învăţat cum se accesibilizează filmele pentru nevăzători.

Ziua a patra a Festivalului a debutat cu workshop-ul pentru public şi jurnalişti. Persoanele care s-au înscris au învăţat care este procesul de accesibilizare a unui film pentru nevăzători. Mai mult, au avut ocazia să lucreze la un fragment dintr-un film de animaţie. Prezentă la eveniment a fost şi actriţa Cristina Flutur, interpreta Alinei din pelicula "După Dealuri", peliculă premiată la Cannes şi care a rulat în cadrul Festivalului de Film pentru Nevăzători, în varianta cu descriere audio.

La câteva ore după workshop, "Despre oameni şi melci" a fost pelicula care a dat tonul distracţiei în sala de cinema Elvira Popescu, gazda celei de-a patra seri a Festivalului. Povestea amuzantă a muncitorilor de la uzina Aro din Câmpulung a fost primită cu mult entuziasm de cei prezenţi. Încercarea hazlie a angajaţilor de a-şi salva locurile de muncă şi replicile încărcate de umor au fost recompensate în sală cu porţii zdravene de râs. Actorul principal Andi Vasluianu a acceptat invitaţia de a participa la proiecţie, iar la final a primit numeroase laude pentru naturaleţea prestaţiei sale din film. Andi Vasluianu a mărturisit în faţa spectatorilor că a avut "unele prejudecăţi aberante" înainte de a participa pentru prima oară la un film accesibilizat pentru persoanele cu deficienţe de vedere şi a adăugat că nimeni nu ar trebui să gândească aşa când vine vorba de varianta accesibilizată a unui film.

A urmat filmul "Love Building", care, prin natura subiectului său, a stârnit numeroase comentarii din partea spectatorilor. Pelicula a prezentat poveştile a 14 cupluri ajunse în impas, care au acceptat să fie ajutate de trei pshihoterapeuţi şi traineri, interpretaţi de Dragoș Bucur, Alexandru Papadopol şi Dorian Boguţă, să-şi repare relaţiile. În faţa spectatorilor, regizoarea Iulia Rugină şi scenarista Oana Răsuceanu au dat detalii despre întâmplările de la filmări, în contextul în care cuplurile în impas erau interpretate numai de actori amatori. Doi dintre aceştia au participat, de altfel, la proiecţie şi au intrat, de asemenea, în dialog cu spectatorii.

Ultima seară de Festival aduce în prim-plan alte două pelicule apreciate de publicul larg: "Poziţia copilului" şi "America, venim!".

Festivalul este organizat de Fundaţia Cartea Călătoare, în parteneriat cu Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc, şi este finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România.

Partenerii evenimentului: Muzeul Naţional al Ţăranului Român, Institutul Cultural Francez, Libra Film Productions, Transilvania Film, Hi Film Productions, Parada Film, Micro Film, Mobra Film, Why Not Productions, Voodoo Films, Multi Media Est, Ager Film, ActorieDeFilm, DaKINO Production. Parteneri media: Televiziunea Română, Realitatea TV.Parteneri social media: Kooperativa 2.0, România Pozitivă, Ştiri ONG, Festivaluri Româneşti,Think Outside the Box, minuni.ro, observatorul.ro. Sponsori: Club Rotary Varana Focșani, Casa de Vinuri Dimgex.


 

Vezi toate știrile

Video promoțional al festivalului

Conectare la pagina de Facebook a festivalului