Salt la meniul principal Salt la conținutul paginii

Caravana cinematografică pentru nevăzători porneşte prin ţară. Prima oprire este la Focşani, în 14 octombrie

Caravana cinematografică pentru nevăzători porneşte la drum zilele acestea, aducând filme din selecţia Festivalului Naţional de Film pentru Nevăzători, primul eveniment cinematografic din România destinat persoanelor cu deficienţe de vedere, organizat în Bucureşti, în perioada 15 - 19 mai. Prima oprire este la Focşani, în 14 octombrie, ora 14:00, la Biblioteca Judeţeană Duiliu Zamfirescu, str. Mihail Kogălniceanu, nr. 13. Spectatorii vor avea ocazia să revadă filmul „Poarta Albă”, inspirat din cartea Vărul Alexandru, de Adrian Oprescu.

Caravana cinematografică pentru nevăzători porneşte la drum zilele acestea, aducând filme din selecţia Festivalului Naţional de Film pentru Nevăzători, primul eveniment cinematografic din România destinat persoanelor cu deficienţe de vedere, organizat în Bucureşti, în perioada 15 - 19 mai.

 

Caravana aduce în atenţia publicului filme apreciate din programul festivalului, titluri preamiate în festivaluri international, dar şi câteva dintre cele mai iubite pelicule româneşti apărute în ultimii ani.

 

În cadrul caravanei sunt proiectate filme special accesibilizate pentru persoanele cu deficienţe de vedere. La intrarea în sală, acestea vor primi câte un set de căşti, iar în pauzele dintre replicile personajelor, un narator va oferi detalii suplimentare despre cum sunt îmbrăcate personajele, despre gesturi, mimică, atmosferă sau orice informaţii care pot facilita înţelegerea intrigii. Restul spectatorilor vor urmări filmul în condiţii normale, dar oricine doreşte poate experimenta vizionarea unui film cu cască audio.

Prima oprire este la Focşani, în 14 octombrie, ora 14:00, la Biblioteca Judeţeană Duiliu Zamfirescu, str. Mihail Kogălniceanu, nr. 13.

Spectatorii vor avea ocazia să revadă filmul „Poarta Albă”, inspirat din cartea Vărul Alexandru, de Adrian Oprescu. Adrian şi Ninel se numără printre deţinuţii înghesuiţi în vagoanele de marfă care tocmai au sosit într-unul din lagărele de muncă silnică de la Canalul Dunăre-Marea Neagră. În lagăr, periplul lor este dramatic. Printre cei condamnaţi alături de ei se găsesc profesori, avocaţi, poeţi, filozofi, ţărani, artişti, oameni de ştiinţă. Cu toţii îşi dau seama treptat că munca forţată la Canal nu are scopul construirii unei căi de transport între Dunăre şi Marea Neagră, ci crearea unui loc al suferinţei organizate unde cei indezirabili regimului comunist trebuie exterminaţi.

Proiecţia este organizată în colaborare cu Asociaţia Nevăzătorilor din România, Filiala Buzău – Vrancea şi Bibliotece Judeţeană Duiliu Zamfirescu, în cadrul evenimentelor dedicate Zilei Internaţionale a Bastonului Alb şi va fi precedată de o lansare de carte cu totul şi cu totul specială. „Înfruntând viaţa” este o carte extrem de interesantă care cuprinde în filele sale povestea de viaţă a profesorului clujean Vasile Adamescu, rămas fără văz şi auz de la vârsta de doi ani şi jumătate.

Intrarea la proiecţie este liberă.

Caravana cinematografică pentru nevăzători este un proiect organizat de Fundaţia Cartea Călătoare, în parteneriat cu Asociaţia Nevăzătorilor din România, finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

Proiectul îşi propune să promoveze şi să faciliteze accesul la cultura cinematografică românească, să promoveze filmele cu descriere audio în rândul comunităţii şi a industriei cinematografice.

 

Vezi toate știrile

Video promoțional al festivalului

Conectare la pagina de Facebook a festivalului