Salt la meniul principal Salt la conținutul paginii

Prezentare festival

Festivalul Naţional de Film pentru Nevăzători, primul festival de film din România destinat persoanelor cu deficienţe de vedere, este organizat de Fundaţia Cartea Călătoare, în parteneriat cu Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc.  

Prima ediţie a festivalului va avea loc în Bucureşti, 15-19 mai.

Festivalul este organizat în cadrul unui proiect – „Festivalul Naţional de Film pentru Nevăzători” - finanţat prin granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG din România, website: www.eeagrants.org.

Pe parcursul a cinci zile vor fi organizate proiecţii de filme cu descriere audio la care vor putea participa şi persoanele fără deficienţe de vedere care vor urmări filmul în condiţii obişnuite. Descrierea audio se va auzi doar în căşti, ce vor fi înmânate la intrarea în sală. Cei care doresc să aibă parte de o experienţă inedită, pot solicita, de asemenea, la intrarea în sală căşti.

Descrierea audio face filmele accesibile atât nevăzătorilor cât şi persoanelor care au resturi de vedere. Alături de coloana sonoră a filmului mai este introdusă o bandă pe care sunt oferite explicaţiile suplimentare foarte importante pentru înţelegerea cu adevărat a acţiunii filmului. Sunt descrise decorurile, gesturile actorilor, stările psihice indicate de mimica lor, cu ce sunt îmbrăcate personajele, poziţia personajelor în cadru, ordinea intrării lor, relaţiile dintre ele şi orice imagine fără de care înţelegerea filmului ar fi parţială.

Explicaţiile sunt atent sincronizate cu filmul pentru a nu se suprapune cu replicile actorilor şi sunt transmise prin unde radio la căştile pe care nevăzătorii le primesc la intrarea în cinematograf, folosind un sistem similar cu cel utilizat în traducerile simultane.

Festivalul are ambiţii mari. Îşi propune să popularizeze şi să promoveze filmele cu descriere audio pentru nevăzători, să crească implicarea industriei cinematografice în accesibilizarea filmelor şi să creeze cadrul favorabil participării persoanelor cu deficienţe de vedere la viaţa culturală.

Video promoțional al festivalului

Conectare la pagina de Facebook a festivalului